Saturday 3 December 2011

Tvåändsstickning

En ny teknik! Länge efterlängtad och nu har den avslöjat sina hemligheter för mig, och det är så fantastiskt. Jag gillar gamla textila tekniker, ofta är det vackra modeller och mönster med en berättelse som hör till. Och jag blir så förundrad över allt arbete som man behövde lägga ner på att tillverka allt man behövde. Kvinnor kunde ju inte sitta stilla om de skulle sticka alla plagg till hela familjen som behövdes på ett år...

Första projekten blev små handledsvärmare i blått och vitt som dottern gärna ville ha:Och därefter blev det ett spännande projekt! Jag hade en hel mängd med tunnt spunnet och löst tvinnat gotlandsgarn hemma, som jag gjorde för några år sedan. Men det var svårt att veta vad det skulle bli. Nu skulle det testas! Det är ju tunnt och tvåändsstickade plagg är ofta gjorda med tunnare garn. Dessutom kunde man tvåändssticka med s-tvinnat garn om det är löst tvinnat och det var det här garnet. Så jag bestämde mig för en enfärgad modell på vantar med en enkel rutform av O-maskor och det blev det här:Rutformen syns inte så väl, det beror på att garnet inte är helt jämnt och dessutom är gotlandsgarn lite spretigt av sig, det blir gärna lite luddigt och fluffigt. Men vad gör det? Dessutom syns det då nästan inte att rutformen är ganska olika (glömde att börja i tid och sedan trodde jag att jag visste hur det skulle vara, fast det var inte som i beskrivningen). Jag är lycklig som ett barn och stolt som en tupp (bättre: höna) och älskar vantarna. Det är definitivt slow knitting, i samma anda som slow cooking och mindfullness men kanske det också är tjusningen med det.

No comments:

Post a Comment

Please leave a message. You might need to check 'I am not a robot' before submitting your comment.
Ik word blij als je een opmerking achterlaat, je moet misschien 'I am not a robot' aanvinken voordat je nogmaals op 'Publish' klikt.