Monday 27 January 2014

Stickmönster

Förr i tiden fick man lära sig att sticka av mamma eller mormor. Stickmönster skulle man lära sig och sedan komma ihåg, eftersom det inte fanns mönsterböcker ännu. Som hjälp för att komma ihåg olika mönster gjordes dessa 'stickrullar', i alla fall i Nederländerna. 'Breirol' kallas de. En lång sjal med olika mönster, som förvarades upprullade på en papprulle. Då kunde stickerskan titta på den ibland när hon ville få fram ett nytt mönster i en sjal, tröja eller annat hon ville sticka.

Det blir många hål på olika sätt, som bildar olika mönster. Varje mönster skiljs åt med 4 rader rätstickning, i bilden ovan ser ni att tredje mönstret har precis blivit påbörjat. När den här är färdig kommer den inte att ligga upprullad på en papprulle, det skulle vara tråkigt att stoppa undan något så fint.

Garnet är ganska tunn två-trådig Dorset ull, från får i Småland, från gården Vadet för att vara precis. Det var vinterull och den var hur smutsig som helst och ganska kort. Inte idealiskt alltså men det blev en fin tråd av det i alla fall! Den är spunnen på min Louet Victoria.

No comments:

Post a Comment

Please leave a message. You might need to check 'I am not a robot' before submitting your comment.
Ik word blij als je een opmerking achterlaat, je moet misschien 'I am not a robot' aanvinken voordat je nogmaals op 'Publish' klikt.