Saturday 29 November 2014

Provlapp till KoftKAL

Provlappar. Teorin är fantastisk: sticka en provlapp och tröjan kommer att ha perfekt passform. Praktiken är en annan: sticka en provlapp, mät stickfastheten, bestäm antal maskor, sätt igång, och stickfastheten är en annan! Jag behöver sticka bra mycket innan en jämn stickfasthet infinner sig, och det brukar inte ske under provlappens tid.

Nåja, stickat en provlapp har jag gjort, och en rejäl en dessutom!


Stickor nr 4 först och sedan 3,5 mm. Det blev inte märkbart fastare och det tyder på att jag stickade lösare allteftersom (där ser ni!). Stickfastheten blev 20,5 maskor per 10 cm med st 3,5. Här ser ni också randningen bra, ganska breda ränder nu när provlappen endast är 15 cm bred ungefär. På koftkroppen blir det nog ungefär 2 varv per färgbyte och på ärmarna 4-8 gissar jag. Kanske jag ska försöka att få tunnare ränder på ärmarna med, det kräver lite planering.

4 comments:

 1. Ränder är så snyggt, men det vågar jag inte mig på än för det måste planeras för att det ska bli snyggt. Just nu har jag inte tid med det utan tar den "raka" enkla vägen....en slätstickad kofta helt enkelt.

  http://pysselfarmor.bloggplatsen.se/

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jag tycker också om ränder och här är det inte mycket jag behöver hålla reda på med självrandande garn. Enfärgad är också snyggt förresten!

   Delete
 2. Hoppas du får ordning på stickfastheten, så den blir ungefärligt lika hela koftan igenom!
  Så kul med eget garn!!! Och så till en kofta med perfekt passform! Kommer bli bra det här!
  Själv är jag inte med i KALen - lite sent ute... Fast ändå före, då jag hade en påbörjad kofta på vinden. Blev så inspirerad av alla koft-inlägg att jag plockade fram den igen, hoppas på att bli färdig nu när jag kan insupa inspiration hos er andra under ett par månader! :)

  http://x-handarbete-pyssel.blogspot.se

  ReplyDelete
  Replies
  1. Vissa är alltid ett steg före! Det är bara att skaka vindsdammet ur din kofta och haka på här tycker jag.

   Delete

Please leave a message. You might need to check 'I am not a robot' before submitting your comment.
Ik word blij als je een opmerking achterlaat, je moet misschien 'I am not a robot' aanvinken voordat je nogmaals op 'Publish' klikt.